S psím parťákem na cestách

Hezké počasí přirozeně láká k výletům a pokud vám dělá na vaší cestě životem společnost psí kamarád, jistě jej neošidíte o žádnou příležitost dělat vám parťáka i při toulkách krajinou či cizími městy. Tak, abyste si oba dva každou chvilku maximálně užili, je potřeba dobře se na vše připravit a naplánovat do posledního detailu. Víte, jak zajistit pro svého pejska komfort během cesty nebo při přespání mimo domov? V našem článku se dozvíte, jak na to. 

Bezpečná cesta autem

Máte-li psa, pravděpodobně je vaším nejčastěji využívaným dopravním prostředkem auto. Každý pejsek je jiný. Pro jednoho je jízda autem naprosto euforickým zážitkem, pro jiného čirým utrpením doprovázeným opakující se žaludeční nevolností. V obou případech by ovšem měl zodpovědný majitel pamatovat především na bezpečnost nejen svou, ale i psího kamaráda. Mnoho lidí svého psa vozí jednoduše na klíně, nebo na místě spolujezdce bez jakéhokoliv zabezpečení. Tento způsob je nejen vyloženě nebezpečný, ale dokonce také nezákonný.

Zákon všem majitelům jasně nařizuje zabezpečení převážených zvířat v kabině vozu. Zaměříme-li se výhradně na psy, z dostupných produktů na trhu máte na výběr buď přepravní box či klec odpovídající velikosti, které jsou zároveň těmi nejbezpečnějšími, postroj fungující na principu bezpečnostních pásů nebo speciální autosedačky. Se všemi zmíněnými jste se jistě už v nějaké podobě setkali, překvapit vás možná trochu mohly psí autosedačky, které stále patří mezi ne úplně rozšířené způsoby řešení bezpečného cestování.

Novátorská řešení – psí autosedačky

V první řadě je nutné říci, že psí autosedačky jsou vhodné zejména pro malá plemena plemena. Pro velké psy jsou již určené klece či zmiňované pásové postroje. Výrobci pojímají design autosedaček pro psy různými způsoby. Někteří upřednostňují zejména funkci a samotný vzhled odsouvají na další kolej. Výsledkem jsou nikterak vzhledné látkové boxy vybavené popruhy a otvorem na hlavu, ve kterých se ne úplně každý pejsek cítí komfortně. Naštěstí toto není jediná možnost. Existují výrobci, které naopak staví na stejnou úroveň  design a komfort pejska. Takovým ukázkovým příkladem jsou autosedačky značky Oh Charlie nabízené v mnoha barevných variantách a svým tvarem připomínající spíše luxusní pelíšek. Jsou zabezpečeny proti nežádoucímu pohybu vlastními popruhy přímo k sedadlu auta. A jak zabezpečit samotného pejska? Pelíšek do auta je doplněný o popruhy s karabinou a pejska jednoduše připnete jako na klasické vodítko pomocí dalších krátkých popruhů s karabinou. Pokud se rozhodnete pro pořízení takové autosedačky, pořiďte mu místo obojku postroj. Čtyřnohý mazlíček tak nemá úplně omezený pohyb a může se pohodlně usadit, nebo si i lehnout.

Jak jsme zmínili – psí autosedačky a pelíšky do auta jsou skutečně určené pouze pro malá plemena. Oba produkty slouží jako příjemnější alternativa k přenosným boxům, které jsou sice těmi nejbezpečnějšími, ale mezi mazlíčky nejsou příliš oblíbené. Jde o takovou zlatou střední cestu, kdy nechcete svého chlupáče připravit komfort během jízdy a zároveň riskovat zdraví své i mazlíčka držením na klíně bez jakéhokoliv zabezpečení. 

Tip: Nejeden pejsek menšího plemene si cestování autem skutečně užívá a rád se kochá za jízdy ubíhající krajinou. Chcete-li mu cestu ještě více zpříjemnit, pelíšek do auta Allure je tou správnou volbou. Polštář pelíšku je vyvýšený a přesto komfortní, takže váš chlupáč bude v bezpečí, pohodlí a neznáme krajiny může pozorovat klidně v leže. Jestli takhle nevypadá snové cestování...   

Spaní mimo domov

Další věcí, kterou někteří mazlíčci nedobře snášejí a souvisí s cestováním, je spánek v neznámém prostředí. Ať už jste na návštěvě u známých nebo přespáváte v hotelu, v obou případech na psa číhají neznáme pachy, zvuky i zákoutí, která mu na klidu a pocitu bezpečí příliš nepřidají. Pokud zrovna nechcete, aby pes skončil v nohách vaší postele, nebo s tím má problém samotný hostitel a pán domu, nejlepším řešením je přivezení vlastního pelíšku nebo jeho cestovní varianty, které pejsek dobře zná a představují pro něj známé útočiště.

Kousek známého místa

Pokud cestujete autem, nabízí se možnost využití psí autosedačky. Jestli tuto možnost nemáte nebo se vám ji nechce vyndavat z auta, v případě malých plemen nešlápnete vedle s cestovní taškou. Může se zdát, že větší psi mají v tomto případě smůlu a musí se spokojit s tvrdou zemí. Naštěstí výrobci pamatovali i na ně. Výborným řešením jsou cestovní deky (odkaz na kategorii), které jsou zpravidla nabízené v několika rozměrech. Pro větší psi jsou perfektní náhradou pelíšku a malým chlupáčům poslouží zároveň i jako hřejivá přikrývka. Navíc vydáváte-li se se svým pejskem na cesty a výlety častěji, rozhodně byste měli zauvažovat nad jejím pořízením, a to hned z několika důvodů. Cestovní deky jsou skladné – vejdou se v pohodě i do batohu, a mnoho z nich je vyrobeno z odolných materiálů, takže zvládnou klidně i noc pod širákem.

Tip: Máte doma většího pejska, který si nenechá ujít žádnou výpravu za dobrodružstvím? Cestovní deky Fosser od značky Labbvenn nabízíme ve čtyřech barevných variantách. Jsou rozměrově větší a díky kvalitnímu materiálu jednoduše jako stvořené pro spaní pod širákem, ve stanu i kdekoliv jinde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.